ÇIRALI OLİMPOS GEZİLECEK YERLER VE GEZİ REHBERİ

Çıralı Olimpos
Çıralı Olimpos

Yazı yavaş yavaş karşıladığımız şu günlerde, sizlere, yeşille mavinin harika birleşimine sahip olan bir tatil beldesinden bahsetmek istiyorum, Olimpos, Çıralı (Chimaera).

Antalya’ya yaklaşık bir saatlik mesafede yer alan Çıralı, Likya antik kentinin hemen yanında, bulunduğu kentin sakin ve doğal plajlarından biridir. Küçük, sevimli bir köy olan Çıralı köyü, sahip olduğu güzel sahil koyu sayesinde Antalya bölgesine gelen yerel ve uluslararası ziyaretçiler için bir turizm merkezine dönüşmüştür.

Çıralı’da sahil tarafına geldiğinizde farklı bir dünyaya girmiş gibi olursunuz. Ben de çoğunlukla Hippi’lerin yaşadığı yerleşim bölgesine gelmiş hissi uyandırır. Çıralı’da öyle yüksek katlı oteller, büyük tatil köyleri gibi lüksün hakim olduğu mekanlara rastlamazsınız. Bu şirin beldede daha çok Bungalov tarzi konaklama alanları mevcuttur. Her bütçeye uygun konaklama imkanı sunan bu güzel tatil beldesinde yapabileceğiniz etkinliklere değinelim istedim.

ÇIRALI OLİMPOS’DA NELER YAPILABİLİR?

Çıralı’da denize girmek ve alabildiğine uzun sahilinde güneşlenmenin yanı sıra yapabileceğiniz farklı aktiviteler mevcuttur. Bunların başında Olimpos harebelerini ziyaret etmek yer alıyor.

OLİMPOS HARABELERİ

Olimpos Harabeleri

Çıralı sahilinin sonunda, Helenistik Dönem’de inşa edilmiş Likya İmparatorluğu’na ait antik bir şehir olan Olimpos’un kalıntılarını bulabilirsiniz. Olympos, Likya Birliği’nin önde gelen altı kentinden biridir ve kesin tarihi bilinmemekle birlikte Helenistik dönemde kurulduğu bilinmektedir. Kıyı şeridindeki konumu şehri korsanların saldırılarına karşı savunmasız bıraktığı için çalkantılı bir geçmişe sahiptir. Korsanların kıyı gemilerini bozduğu ve sakinleri fidye için kaçırdığı veya köle olarak sattığı söylenmektedir. M.Ö 78’de Kilikya’nın Romalı valise, genç Julius Caesar ile birlikte korsanlara saldırmış ve Olympos’u kuşatmıştır. Sonunda, Likya Birliği Roma İmparatorluğu’na dahil edilmiş ve Olympos, 15. yüzyılda terk edilmeden önce onların yetki alanına girmiştir. Bu eski antik kenti ziyaret etmek, Roma tapınağı kalıntılarını, hamam ve diğer kalıntıları içeren tarihi şehri görmek için, çalıların arasından ve küçük dallara ayrılan bir nehir boyunca yürüdükten sonra işaretleri takip etmelisiniz.

OLİMPOS YANARTAŞ

Olimpos Yanartaş

Antik kentin, kalıntıların dışında görebileceğiniz diğer bir özelliği de bölgenin en ünlü doğa olayı olan Yanartaş‘ın sonsuz alevlerine ev sahipliği yapmasıdır. Bu alevleri görebilmek için yürüymeyi tercih etmek güzel bir etkinlik olacaktır. Bununla birlikte, sonsuz alevlere tırmanmanın rotasının dik olduğunu ve yazın hava sıcaklığından dolayı oldukça zorlu olabileceğini unutmayın. Buna ragmen tırmanmayı tercih ederseniz mitolojik kökenli alevleri görmek eşsiz bir deneyimdir. Türkçe’de Yanartaş olarak bilinen bu alev, doğal gazın kayalık arazideki küçük deliklerden çıkarak havayla temas etmesi ve alev alması sonucunda oluşmaktadır. Bu bölge, ateş püskürten ve bir aslan, keçi ve yılan gövdesine sahip olan efsanevi bir yaratık olan Chimera adını buradan almaktadır.

OLİMPOS TAHTALI DAĞI MANZARASI

Olimpos Tahtalı Dağı

Çıralı’dan yaklaşık 24 km uzaklıkta, yükselen Tahtalı ya da diğer adıyla Olimpos Dağı, Beydağları Sahil Milli Parkı’nın ortasında yer alır. Olimpos dağı, yaklaşık 2400m yüksekliğindedir ve tüm yıl boyunca yürüyerek ya da teleferikle çıkılabilir. Teleferik servisi, Milli Park’ın merkezinde yer alır ve Avrupa’nın en büyük teleferiğidir. Teleferikteyken, etrafınızı saran sıradağların panoramik manzarasının yanı sıra alt kısımdaki berrak suları görebilirsiniz. Zirvede, bir restoran ve 360 derecelik olağanüstü manzaralarda oturup dinlenebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır.

Olimpos Dağı‘na tırmanmayı tercih ederseniz, başlangıç noktası küçük Beycik kasabasıdır. Rakım yaklaşık 1400 metrelere kadar çıkmaktadır ve iklime bağlı olarak karlı yamaçlar bulunabilir. Yürüyüş parkurunun kendisi iyi işaretlenmiştir ancak yol boyunca durup su veya yiyecek alabileceğiniz hiçbir yer yoktur. 4 ila 6 saat kadar süren bu yürüyüş, sarp kayalıklardan geçtiği ve uzak olduğu için oldukça zorlayıcı olduğu söyleniyor. Bu sebeple biz bu deneyimi yaşayamadık ancak kendinize güveniyorsanız yapmanızı öneririm.

ÇIRALI TEKNE TURU

Çıralı Tekne Turu

Çıralı’da yapabileceğiniz, tatilinize değer katacak diğer bir aktivite ise tekne turudur. Çıralı sahilinin hemen yakınında güzel koylar vardır. Tekne turu, Cennet Koyu, Sazak, Akvaryum koyları, Ceneviz Limanı ve Çoban Limanını kapsamaktadır.

Çok sayıda tur firması tarafından gerçekleştirilen tekne turlarında bu koylarda yüzme molası veriliyor. Tekne turu ücreti öğle yemeği ve bölge otellerinden sahile olan servis hizmetini de kapsıyor.

Bölgenin en güzel koylarından biri olan Ceneviz Koyu, yamacındaki kale kalıntısından dolayı Porto Ceneviz olarak da adlandırılıyor. Sazak Koyu ise görece daha küçük ve kapalı bir koy. Bu koylar ayrıca Akdeniz fokuna ve büyük su kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor.

Şayet bu turları tercih etmeyip farklı maceralar yaşama peşinde iseniz, bizim yaptığımız gibi, kano ile Olimpos sahilinden Ceneviz Koyu’na, yaklaşık 1-2 saatlik bir kürek çekme deneyiminden sonra ulaşabilirsiniz. Ama belirtmem gerekir ki, bunun için denizin daha durgun olduğu sabahın ilk saatlerini tercih etmelisiniz. Biz bir gece çadır kampı yaptık bu koyda. Bu koya diğer bir ulaşım yolu da, Olimpos sahildeki küçük tekne sahipleri ile ufak bir bedel karşılığı anlaşıp sizi koya bırakmalarını istemektir. Yalnız dönüş saatini önceden kararlaştırıp sizi almalarını istemeyi unutmayın. Aksi takdirde koyda kalmak zorunda kalabilirsiniz.

ÇIRALI OLİMPOS’DA NEREDE KALINIR?

Çıralı’da kalacak bir yer seçmeye gelince, seçim yapmakta zorlanıyorsunuz. Aralarından seçim yapabileceğiniz o kadar çok pansiyon ve konaklama birimi mevcut ki bu da seçimi epey zorlaştırıyor. Mütevazi çadır kampı ve hesaplı Bungalovlardan konforlu tatil köylerine kadar farklı konaklama birimlerinden birini seçebilirsiniz. Sizlere yardımcı olması açısından birkaç tesis paylaşmak istedim.

HERA OTEL

Çıralı Olimpos Hera Otel

İlk olarak kendi konaklama tercihimi sizlerle paylaşmak istedim. Hera otel, 8500 m2 arazi üzerine inşa edilmiş, iyi döşenmiş 14 adet Bungalov’dan oluşmaktadır. Sahile sadece 120m uzaklıkta olan bu otelin Peyzajı cidden görülmeye değer.

Otel personelinin çok nazik ve özenli olduğu bu otelin iyi bir mutfağı olan restoranı da mevcuttur. Otel bahçesinin çeşitli kuş türlerine ev misafirliği yapması da çocuklu aileler için ayrıca tercih sebebidir.

OLYMPOS LODGE

Çıralı Olympos Lodge

Eğer tatil için geniş bir bütçe ayırdı iseniz ve tatilinizi cennet köşelerinden bir köşede yapmak isterseniz Olympos Lodge tam size göre. Onbeş dönüm üzerine kurulan muhteşem güzellikte bir bahçe içerisinde 14 adet oda mevcuttur. Otel konaklamasına sabah kahvaltısı dahildir. Otelin kendine ait SPA hizmeti de mevcuttur.

KARAKEDİ BEACH BUNGALOV

Kara Kedi Beach Bungalov

Tatiliniz için daha uygun fiyatlı konaklama birimlerini tercih ediyorsanız, bu küçük, sevimli aile işletmesi tam size göre. Plaja sıfır konumu ve huzur verici ortamıyla tatilin tadını keyifle çıkarabileceğiniz bir mekan Karakedi Beach, Bungalov.  Evcil hayvanlarınızı da getirebileceğiniz bu işletme, sabahları doyurucu ve güzel bir kahvaltı sunmaktadır. Bungalov ve Karavan tarzı, klimalı ve WiFi hizmeti sunulan odalarda TV bulunmamaktadır.

KÜÇÜK DENİZKIZI PANSİYON

Çıralı Olimpos Küçük Denizkızı Otel

Samimi küçük bir aile işletmesi olan Küçük Denizkızı Pansiyon, mütevazi konaklamayı tercih eden tatilciler için doğru bir tercih olacağını düşünüyorum. Otelin çok samimi bir ortamı var. Otel sahibi ve çalışanları çok ilgili. Odaları gayet temiz olan bu pansiyonun, otelde yemek yemeyi tercih edenler için gayet güzel bir mutfağı olduğunu belirtmeliyim.

CARETTA CARETTA PANSİYON

Çıralı Olimpos Caretta Caretta Pansiyon

Denizde kendine ait plajı bulunan bu pansiyon, begonvillerle çevrili beyaz yapısı ve sade odaları ile tam huzur tatilinin adresi diyebilirim. Odalar ve tüm kullanım alanları tertemiz. Her odaya ait hamak var, ve avokado ve mandalina ağaçları arasında dinlenmek insana huzur veriyor. Otel müşterilerine ücretsiz bisiklet hizmeti veriyor. Plaja 10 dk. yürüme mesafesinde olan pansiyonda kendinizi yazlığınızda gibi hissediyorsunuz.

VİLLA LUKKA

Çıralı Olimpos Villa Lukka

Villa Lukka, lüksten taviz veremem diyenlerin oteli bence. Bir kere otel bahçesi inanılmaz huzur verici. Denize yaklaşık uzaklığı 200-250 m olan Villa Lukka’nın sabah kahvaltıları cidden çok başarılı. Yalnız kahvaltının her gün aynı olması uzun kalanları biraz sıkabilir. Ayrıca otelin havuzu yok. Havuz sizin için vazgeçilmezse bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.