Sarıkamış Kayak Merkezi Hakkında Detaylı Bilgi

Sarıkamış Kayak Merkezi - Piste Giriş

Giriş

Sarıkamış Kayak Merkezi; tarihi, doğası ve pistleriyle bana göre Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birisi. Sarıkamış’a kış sezonunda kayak için düzenli gelen birisi olarak, her geldiğimde teleferikten çıkarken bende aynı heyecanı yaşatması tabii ki tesadüf olamaz. Size bunun sebeplerini detaylı olarak anlatacağım yazım başlıyor.

Sarıkamış Kayak Merkezi
Sarıkamış Kayak Merkezi – Piste Giriş

Sarıkamış Kayak Merkezi’ne Ulaşım

Öncelikle ulaşımdan başlayalım. Sarıkamış, Kars şehir merkezine 55 km. mesafe uzaklıkta bulunuyor. Buraya ulaşmanız için bir kaç yol var. Bunları tek tek inceleyelim.

  • Uçakla: Pegasus, AnadoluJet, THY’nin günlük seferleri bulunmakta. Sezona göre uygun bilet bulma ihtimaliniz mevcut. Havalimanından araç kiralayarak Sarıkamış Kayak Merkezi’ne ulaşabilirsiniz.
  • Trenle: Ey gezgin arkadaşım. İşte sana piyango burada. Eğer kaymayı biliyorsan ve Sarıkamış’ta kaymak istiyorsan işte sana mükemmel bir fırsat. Doğu Ekspresi’ni kullanarak uzun ve deneyim dolu bir yolculuğa başlayabilirsin.
  • Otobüs: Klasik ama garanti bir yoldur. Gar’dan Sarıkamış ilçe merkezine otobüsle aktarma yapabilirsin. Sarıkamış ilçe merkezinden de taksi ile Sarıkamış Kayak Merkezi’ne ulaşabilirsin

Peki sen ne yaptın derseniz eğer.. Kars’a uçak ile geldim. Rezervasyon yaptırdığım otel tam pansiyon olduğu için havalimanından transfer sağladılar. Dönüşü ise trenle yani Doğu Ekspresi ile yaptım. Doğu Ekspresi ile ilgili detaylı yazım yakında..

Sarıkamış Kayak Merkezi Pistleri

Gelelim pistlere.. Türkiye’de hemen hemen bütün kayak pistlerinde kaydım. Doğası beni bu kadar etkileyen başka bir pist görmedim. Teleferik ile dağın zirvesine tırmanırken size yüzlerce sırma sırma sarı çam ağaçları eşlik ediyor. Pisler o kadar uzun ve sık sarı çam ağaçlarıyla kaplı ki, adeta zirveye ulaşana kadar zamanınız doğayı izlemekle geçiyor.

Sarıkamış Doğası
Teleferik İle Çamlar Arasından Geçerken

Zirve yaklaşık 5200 metre yükseklikte bulunuyor. Zirveye varmanız için toplam 2 teleferik kullanmanız gerekiyor. Birinci teleferikle çıktığınız yükseklik ortalama 2636 metre, ikinci teleferikle çıktığınız yükseklik ise 2634 metre. Yani Her teleferik, zirveye varmak için ortalam %50 yol kat ediyor.

Birinci teleferikle çıktığınız parkur kayak yapmaya yeni başlayanlar için oldukça ideal. Eğimi çok düşük seviyede, bu yüzden eğer kaymaya yeni başladıysanız sadece birinci teleferiği kullanıp kaymaya çalışın. Zirveye çıkan ikinci teleferikte ise mavi, kırmızı, siyah olmak üzere toplam 5 pist var.

Sarıkamış Pistler
Sarıkamış ikinci teleferikten zirveye çıkarken pistler

Bilmeyenler için pistlerin renklerini yazmak gerekirse:

Siyah pist: Eğimi çok dik olan, profesyonel kayakçıların kayabildiği pist.

Kırmızı pist: Eğimi dik olan, orta üst seviye sporcuların kaydığı pist.

Mavi pist: Eğimi çok dik olmayan, orta zorlukta pist.

Yeşil pist: Eğimi az olan, başlangıç seviyesindeki kayakçıların spora başladığı pist.

Sarıkamış Kroki
Sarıkamış Pistlere Genel Bakış

Bu arada teleferik ve pist demişken, teleferik kullanım bilet fiyatlarından hemen bahsedeyim. 2017 kişi başı günlük sınırsız çıkış hafta içi 30 tl, hafta sonu 45 tl olarak belirlenmiş. Kontör yükleyerekte teleferik kullanabilirsiniz. Tüm liste için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

Sarıkamış Bilet Fiyatları
Sarıkamış Kayak Merkezi – Teleferik Kullanım Bilet Fiyatları

Sarıkamış’ı, diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliği doğası demiştim. Peki Sarıkamış’a kaymak için geldik. Bu güzelim doğayı sadece izleyecek miyiz? Tabii ki hayır. Zirveye çıktıktan sonra hangi pisti kullanırsanız kullanın, mutlaka çamların arasına dalarak kaymayı tecrübe edin. Ağaçların arasına girdikten sonra, dağları birleştiren kanyonların arasından slalom yaparak eşsiz bir deneyim kazanabilirsiniz. Bir yandan yoğun kar üzerinde yavaşça kaymanın tadına varacaksınız, diğer yandan doğanın içinden sessizce geçerken ağaçların arasında kaybolacaksınız.

Ayrıca Sarıkamış pisti o kadar uzun ve bakir ki, ana pistlerin hemen yanı başında kimsenin kaymadığı yaklaşık 1 karış karın üzerinden kaymanız mümkün.

Son olarak sadece Kars’a özel olduğunu bildiğim kristal (toz) kardan bahsetmeden geçemeyeceğim. Kaymak için karın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Kars düzenli olarak kar yağışı alıyor. Bu yüzden pistlerde don olayı ancak sezon başı veya sezon sonunda yaşanabiliyor. Düzenli olarak sadece Kars bölgesi civarında yağan kristal kar sayesinde, kayarken maksimum düzeyde keyif alıyorsunuz.

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde Yeme İçme

Bu konuda çok fazla alternatifiniz yok. Pistler bölümünde size zirveye çıkmak için iki teleferik kullanmanız gerektiğini söylemiştim. Aktarma yapacağınız teleferiğin hemen yanında Sarıkamış Dağ A.Ş. Orta Kafe adında tarihi bir minareye de sahip olduğunu düşündüğüm dinlenme tesisi var. Burada ister çayınızı kahvenizi içer bir şeyler atıştırırsınız, isterseniz kırmızı şarabınızı yudumlar keyif yaparsınız. Seçim sizin 🙂 Daha ekonomik bir şey olsun diyorsanız yapabileceğiniz tek şey, sırt çantanıza suyunuzu, sandviçinizi almak olacaktır.

Sarıkamış Orta Kafe
Sarıkamış Dağ A.Ş. Orta Kafe Dinlenme Tesisine Pistten Bakış

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde Konaklama

Ben sezon sonu gittiğim için dağ otellerinin fiyatları yarı yarıya düşmüştü. Bu yüzden tam pansiyon dağ otelini tercih ettim. 3 öğün yemeği, havayolu transferi, teleferiğe yakınlığı düşünüldüğünde fazlasıyla mantıklı bir karardır. Sarıkamış ilçe merkezi birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor. Oradan çok daha ekonomik bir otel tutarak, kayak merkezine toplu taşıma araçlarıyla gelebilirsiniz. Bu sizin için daha ekonomik olur.

Sonsöz

Sarıkamış, kayak severler için mutlaka en az 1 kez uğranması gereken bir destinasyon olmalıdır. Maalesef yeterli yatırım, reklam ve pazarlaması yapılmadığı için profesyonel olarak işletilemiyor ve kış turizminde geri kalıyor. Hemen yanı başında Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, artık tüm dünya tarafından takip edilen ve yarışların yapıldığı bir merkez olmuşken, Sarıkamış henüz yurt içinde bile çoğu kişiler tarafından önemsenmiyor. Doğası sayesinde Boz Ayılar için de bir yaşam alanı oluşturan Sarıkamış’ta, geçtiğimiz senelerde National Geographic’in çekmiş olduğu belgesel videosu ve Sarıkamış Hatırası ile kapanışı yapıyorum.

Sarıkamış Hatırası
Sarıkamış Hatırası

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.